DİSİPLİNLERARASI DİYALOGLAR 2
MİTOSLAR
En geniş anlamı ile bir toplumsal kurgulama olarak Mitos topluluğu şekillendiren olaylardan esinlenmiştir, ve toplumsal yapıyı da inançlar ve normlar yoluyla belirleyebilir. Mitos aynı zamanda da tarihsel gerçekliklerin dışına çıkar.
Bu konu ile ilgili uluslararası literatüre göz atacak olursak, konunun giderek artan şekillerde tartışma ortamı bulduğu gözlemlenmektedir. 2003 yılında basılmış olan The Myths We Live By adlı eserde Mary Midgley Mitosları şu şekilde tanımlıyor: Dünya ile ilgili görüşlerimizi organize ettiğimiz alt yapılanmalar olarak Mitoslar, düşüncemizi şekillendiren semboller ve varsayımlardan oluşmaktadır ve gerçek olması da gerekmez. Buna parallel olarak Midgley, mitosların değişik disiplinerde nasil ortaya çıktıgı ile ilgili analizinde dönemsel illüzyonlar olarak gördüğü gelişme teorileri, toplum sözleşmesi teorileri, ve pozitivist bilimler mitoslari ile ilgileniyor.
Disiplinler, Yeniçağdan itibaren kanıtlanabilir bilgiye dayalı unsurlar etrafında şekillenmişlerdir ve bu yönde belirlenen bilimsel kriterler etrafında yapılanmışlardır. Bu durumda, mitoslar kategori dışı olarak değerlendirilmeye mahkum kalmışlardır. Ancak Mitos kavramının oluşum süreci de kendi içerisinde değerlendirilmeye layık olabilir.
Dolayısıyla tartışmaya açmak istediğimiz unsurlardan bir kaçını söyle sıralayabiliriz:
· Kollektif bir tutum olarak Mitosların oluşum süreci nasıldır?
· Objektif gerçeklik ve Mitoslar arasindaki çekişmeler disiplinlerin metodolojik problemi olarak nasıl gorulebilir?
· Sosyal Bilimler-Mitos ilişkişi incelendiğinde sorgulanabilecek varsayımlar neler olabilir?
· Disiplinlerarası yaklasimlar, Mitoslarin dönüşümleri ve değişimleri açısından fonksiyonel olabilirmi?
· Mitoslarin oluşum süreci hangi mentalite degisimlerinin belirtisi olarak yorumlanabilir?
İlki 2005-2006 akademik yılı bahar dönemimde düzenlenen ve tematik olmayan Disiplinlerarsı Diyalogların 2006-2007 akademik yılında düzenlemeyi düşündügümüz ikinci seminer dizisinin bu çerçeve icinde icinde olmasını arzu etmekle birlikte Mitoslar bağlamında her türlü sunum önerisine açığız. Şu ana kadar şekilenen seminer konuları gelebilecek önerilere fikir vermesi açısından aşagıda sıralanmıştır.
· Osmanlı Tarih yazımında Gerileme ve Çöküş Mitosları
· Düşünce Tarihinde Aydınlanma Mitosu.
· İlerleme Mitosu ve Sosyal Bilimler.
Seminerlere bir sunuş yaparak katılmak isteyenler Derya Gürses Tarbuck ile temasa gecebilir. (tderya@mersin.edu.tr) Seminer dizilerinin Eylül ayında başlaması planlanmaktadır. Önerilerinizi Eylül ayına kadar bildirmeniz planlama açısından bize kolaylık sağlayacaktır.
- 2006-05-25 11:04:02
- 3805