Üniversitemizin Paydaşları Arasında Olduğu Atık Su Geri Kazanım Projesi’yle Tekstil Atık Suları Yeniden Kullanılacak


T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümleri ve özel bir firmanın ortaklaşa yürüttükleri Atık Su Geri Kazanım Projesi ile; tekstil sanayisinden kaynaklanan ve konvansiyonel proseslerle arıtılması oldukça zor olan tekstil boya banyosu atık suları fiziko-kimyasal arıtmaya tabi tutularak ve su/tuz geri kazanımı geri kazanılıyor. 

İklim değişikliği ile tüm yaşamın olumsuz etkilendiğini; toprak, hava ve suyun dolaylı veya doğrudan bu süreçten etkilendiğini belirten Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Dizge, “İçilebilir kalitede olan su kaynakları azalarak tükenme noktasına gelmiştir. Birleşmiş Milletlerin 2019 yılında yayımladığı Dünya Su Geliştirme Raporu'na göre acil durum seviyesi endişe verici bir noktaya ulaşmıştır. Diğer yandan arıtılmadan alıcı ortamlara bırakılan atık sular, miktarı her geçen gün azalan temiz su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle var olan su kaynaklarının korunması ve daha verimli kullanılabilmesi için atık suların arıtılması gerekmektedir” dedi.

Özellikle tekstil firmalarının yoğun bir şekilde su tüketip, atık su ürettiklerini ifade eden Prof. Dr. Nadir Dizge; “Tekstil firmaları çok yoğun su tüketimine sahipler. Ciddi miktarda da atık su üretiyorlar. Bu atık suların geri kazanılması çok önemli. Bu atık suları, değerli bir ham madde olarak ele almak lazım. Bu kapsamda hazırladığımız proje; ülkemizin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması için çok önemli. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 firmada hayata geçirdiğimiz projemizde, firmaların ürettikleri atık suların kalitesinin kullanılan suyla birebir aynı olduğu yapılan çalışmalarla ortaya kondu” şeklinde konuştu.

Projeyle birlikte su kaynaklarının korunup, atık suların oluşumunun da azalacağını aktaran Prof. Dr. Nadir Dizge; “Projemizde geri kazanılan sular tekrardan üretim hattında kullanılarak, su kaynaklarının korunması sağlanmaktadır. Proje çıktılarını Çukurova Bölgesi ve Mersin İli özelinde değerlendirdiğimiz takdirde yüksek kirlilik ve tuz konsantrasyonuna sahip benzer atık suların da aynı prosesle geri kazanılarak su kaynaklarının etkin kullanımı ve korunmasının yanı sıra atık su oluşumunun azaltılması da mümkündür” ifadelerini kullandı.

Suyun tükenmez bir kaynak olmadığını ve ülkemizin 2035 yılına kadar su fakiri ülkeler arasına gireceğini belirten Prof. Dr. Nadir Dizge; atık suların yeniden kazanılması noktasında Çukurova Bölgesi ve Mersin özelinde, firmalardan elde edilen gerçek atık sularla çalışmalar gerçekleştirildiğini ve farklı projeler için de çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Endüstriyel faaliyetlerin büyük bir kısmı kâğıt, tekstil, gıda vb. yoğun su tüketimi ve atık su üretimine sahiptir. Özellikle tekstil sanayi atık suları bir yandan içerdikleri kimyasal bileşikler nedeniyle güneş ışığının sucul ekosisteme geçişini engellerken diğer yandan sahip oldukları yüksek organik kirlilik yükü nedeniyle ekosisteme ciddi zararlar vermektedirler. 2018 yılına ait TÜİK verileri incelendiğinde, sanayi sektöründe 2,9 milyar m3 suyun çekildiği görülmüştür. Bu suyun %71.2’si deniz, %15.5 kaynak ve kuyu, %4.8’i organize sanayi bölgeleri (OSB) şebekesi, %3.6 barajlar, %1.5 şehir şebekesi, %1.4 akarsular ve %2 diğer kaynaklardan tedarik edilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre 2018 yılında 185 milyon m3 suyun OSB’ler tarafından çekildiği ve bu miktarın yaklaşık olarak %45’inin kuyulardan ve %55’inin de diğer kaynaklardan elde edildiği rapor edilmiştir. Ülkemizde faaliyet gösteren 223 OSB’nin 104’ünün atık su arıtma hizmeti verdiği, OSB’lerden toplamda 268 milyon m3 atık suyun oluştuğu ve prosesten çıkan bu suyun 252 milyon m3’ünün OSB bünyesinde bulunan arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra deşarj edildiği görülmektedir.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü





  • 2021-08-03 11:21:45
  • 4039