26. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Üniversitemizde Başladı


Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Üniversitemiz iş birliğinde düzenlenen “26. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu” Üniversitemizde başladı.

19 Ekim 2022 Çarşamba günü Üniversitemiz Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyum açılışına, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, Üniversitemiz Genel Sekreteri İsa Değirmenci, Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Ayşe Yüce, öğretim üyelerimiz, sempozyum katılımcıları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuklara Üniversitemiz ile Atatürk Türk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tanıtım filmi gösterimi gerçekleştirildi ve daha sonrasında etkinlik açış konuşmaları ile devam etti.

İlk olarak sempozyum katılımcılarına Üniversitemiz ile ilgili bilgiler veren Rektörümüz Prof Dr. Ahmet Çamsarı, 30. yaşını kutlayan Mersin Üniversitesi’nin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekti ve bu yıl kontenjanların yaklaşık %100 doluluğa ulaştığını belirtti. Prof. Dr. Çamsarı, “Biz, teknik bilimlerde ve tıp alanındaki büyümenin tek başına yetmeyeceğine inanan bir üniversiteyiz. Kültür emperyalizminin milli özgüveni yıkması ve yeni buluşlara engel olduğunun da farkındayız. Bu yüzden, özellikle kültürel alanda öğrenci yetiştirmek ve bilimsel araştırma yapmanın sorumluluğunu üstümüzde taşıyoruz. Mersin’de hemen hemen bütün kazıları üniversitemiz yürütüyor. Bu kazıların tamamlanması bütün iller için çok önemli. Bu vesileyle, Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Mersin’de birbirinden değerli bilim insanları ile birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, ilk olarak konuklara merkez ile ilgili bilgiler verdi. Dr. Eraslan ”Kültür Merkezimiz, kültürümüzün geniş yelpazesinde görev üstlenen bir kültür akademisi olarak çalışan anayasal bir kamu kurumudur. Sanat tarihinden mimariye, güzel sanatlardan tıp tarihine, müzik tarihi araştırmalarına kadar çok geniş bir çerçevede kurulduğu günden beri 950’yi aşkın uluslararası kongre, sempozyum, çalıştay, panel gibi akademik faaliyetlere imzasını atmış bir kurumuz. Atatürk Kültür Merkezi, sanat tarihi ve mimari konusuna da özel bir ilgi gösteriyor. Bu alanda gerek İslamiyet öncesi herek İslamiyet sonrası dönemi sanat tarihi çalışmalar yürüten hocalarımıza desteklerimiz sürüyor. Bu kapsamda düzenlenen sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

1997 yılından beri düzenlenen sempozyumun aynı zamanda yeni kurulan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemizin ilk bilimsel etkinliği olduğunu belirten Dekan Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, ”Üniversitemizde yine ilk kez sanat tarihi bölüm başkanları toplantısı düzenlenecek olması bizleri da çok sevindiriyor. Sempozyumun düzenlenmesinde önemli katkıları olan herkese teşekkür ediyorum. Sanat tarihi alanının, sosyal bilimlerin bel kemiği olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sizlerin çalışmalarının hem kentimize hem üniversitemize hem de ülkemize çok önemli katkılar sunacağını düşünüyor; çalışmalarında tüm bilim insanlarına başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmasına Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü ile ilgili bilgiler vererek başlayan öğretim üyemiz Prof. Dr. Candan Ülkü, “1997’den beri düzenlenen sempozyumun üniversitemizde yapılacağını duyurduğumuz günden bu yana geçen süreç, adeta bir bilgi şöleni olarak geçti. Sempozyumun ufuk açıcı olması en büyük hedefimiz. Sempozyumda yaklaşık 140 adet bildiri sunumu yapılacak. Değerli katılımcılara bu bildiriler, üç gün içinde dört salonda sunulacak. Oturumların ardından da iki farklı şehir gezisi ile şehrimizi misafirlerimize tanıtmak istiyoruz. Verimli ve keyifli bir sempozyum olmasını diliyor, sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Açış konuşmaların ardından Atatürk Kültür Merkezi başkanı Dr. Zeki Eraslan tarafından Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’ya teşekkür belgesi ve kitap seti takdim edildi. Daha sonrasında, Üniversitemiz Devlet Konservatuarı sanatçıları Leyla Duru, Nilsu Öztaş, Muhammaet Tiryaki ve Suna Polat tarafından müzik dinletisi gerçekleştirdi.

19-22 Ekim 2022 tarihleri arasında 39 farklı oturumun gerçekleştirileceği 26. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu” programına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü





  • 2022-10-19 16:44:54
  • 3350